le-pen-660x330

Izlazak Francuske iz eurozone bio bi fatalan za EU

Izlazak Francuske iz eurozone ne bi samo rezultiralo značajnim finansijskim štetama, već bi zadao možda i smrtni udarac cijeloj EU, ocjenjuju analitičari.

Prema posljednjim istraživanjima javnog mnjenja, lider francuske krajnje desnice Marine Le Pen povećala je svoju prednost među kandidatima za novog predsjednika.

Le Pen će pobijediti u prvom krugu 23. aprila, prognoziraju ankete, dobivši 27,5 odsto glasova. To je 2,5 odsto više nego u anketama objavljenima početkom mjeseca. U drugom krugu Le Pen bi mogla da ukrsti koplja sa nezavisnim kandidatom Emanuelom Makronom koji dobija 21 odsto podrške.

Kao što je i ranije najavljivala, ako postane predsjednica Le Pen će zatražiti napuštanje eura i povratak francuskom franku koji bi bio – prema njenoj zamisli – vezan za kurs eura.

“Ne mogu da implementiram moja obećanja o pametnom protekcionizmu i industrijskoj politici uz jedinstvenu valutu. To je kočnica ekonomije, prepreka oporavku. Euro nije valuta, on je političko oruđe”, izjavila je nedavno Le Pen na predizbornom skupu.

Ako eurozonu napusti tako značajna država kao što je Francuska koja je još i jedna od utemeljivača Evropske unije, to znači i najvjerovatniji raspad cijele Evropske unije, ocjenjuje Luka Brkić, profesor međunarodnih ekonomskih odnosa sa zagrebačkog Fakulteta političkih nauka.

“Projekat eurozone vidim i kao projekat političke unifikacije Evrope. Raspad eurozone doveo bi do raspada sadašnje EU i njeno vraćanje na period pre 1992. godine i jedinstvenog evropskog tržišta”, smatra Brkić.

Širi raspad eurozone u slučaju “Fregzita” predviđa i preduzetnicima naklonjen think-tank Institut Montaigne. Prema njegovoj računici, povratak franku koštao bi Francusku oko 180 milijardi eura.

U dugom roku privreda bi se smanjila za devet odsto i to u optimističnom scenariju, tvrdi Institut Montaigne.

Da se Le Pen igra sa vatrom vraćajući se na franak upozorio je i guverner centralne banke Francois Villeroy de Galhau.

Prema njegovim procjenama, napuštanje eura dovelo bi do poskupljenja otplate francuskog duga za 30 milijardi eura godišnje.

Zbog bojazni investitora da će za pozajmljene eure u Parizu dobiti franke koji će biti vrijedni ko zna koliko već nedjeljama raste razlika u prinosu između francuskih i njemačkih državnih obveznica. Trenutno je razlika na najvišem nivou u posljednje četiri godine.

 

Izvor: bankar.me

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *