cover

Intervju: Vladimir Bećirović, generalni direktor kompanije Enigma

Firma Enigma Company postoji od 2007. godine i uspješno se bavi proizvodnjom, pakovanjem, štampom i prodajom svih proizvoda neophodnih za uspješno funkcionisanje jednog ugostiteljskog objekta: od termo rolni i držača za fiskalne račune, preko čačkalica i ugostiteljskog šećera, do instant kafe, meda, keksa, raznih vrsta topinga, plastičnog i papirnog programa… O izazovima i zanimljivostima ovog posla razgovarali smo sa Vladimirom Bećirovićem, osnivačem i generalnim direktorom ove kompanije.

1

Recite nam nešto više o tome čime se bavi Enigma Company.

Već od 2008. godine Enigma je počela sa pakovanjem šećera, kašičica i drugih ugostiteljiskih proizvoda koji su neophodni za hotele, restorane i kafiće. Vremenom smo razvili viziju unapređenja ugostiteljskog programa, i to uvođenjem keksa, čokoladica, meda, odnosno svih proizvoda koji su vezani za kafu i ugostitelje. Na taj način smo počeli sa pakovanjem i proizvodnjom, a do danas imamo već 50 proizvoda našeg brenda. Naša partnerska firma nalazi se u Srbiji, gdje se vrši pakovanje i štampa, a u Crnoj Gori trenutno sarađujemo sa preko 1000 ugostiteljskih objekata.

Trudimo se da konstantno radimo na usavršavanju tehnike, samih mašina, načina prodaje i prezentovanja. U našoj kompaniji se vodimo politikom da sam proizvod ne vrijedi mnogo bez dobre prezentacije.

proizvodnja

Prije 3 godine smo otvorili još jednu firmu, HRC d.o.o., koja se bavi uvozom i prodajom BAZZARA espresso kafe. Ovaj korak je u velikoj mjeri doprinio i razvoju same Enigme.

Raduje nas činjenica da je Enigma Company na crnogorskom tržištu prepoznata po kvalitetu i ekspeditivnosti. Osim brojnih sertifikata koje posjedujemo, od januara 2015. godine poslujemo i po HACCP standardima SGS-a.

sertifikati

Kada se kod Vas probudilo interesovanje za radom u ovoj industriji?

Od prvih dana rada naše kompanije, što sam više vremena provodio sa ugostiteljima, kod mene se budilo više interesovanja prema njihovim potrebama, ali i potrebama njihovih mušterija. Trudio sam se da razmišljam šta je to potrebno za kvalitet i razvoj jednog ugostiteljskog objekta, i tako su se stvarali novi proizvodi. Kada posjetite neki ugostiteljski objekat i podijelite informacije sa zaposlenima, uviđate koji su to problemi koje treba riješiti. Posmatrajući šta nedostaje našim ugostiteljima i uopšte radnicima u ugostiteljstvu, obilazio sam svjetske sajmove i objekte sličnog karaktera, kako bih stvorio realnu sliku za unapređenje ovog sektora i kod nas. Svi ti inputi pomogli su nam da dovedemo proizvode do nekog kvalitetnog nivoa na kom se nalaze danas.

skladiste

Kako ste počeli saradnju sa brendom BAZZARA?

BAZZARA kafa je već postojala u Crnoj Gori i oni su prepoznali nas kao ljude koji su fokusirani na kvalitet kafe. Zajedno sa njima otvorili smo novu firmu, HRC, i ta saradnja traje već 3 godine. U Crnoj Gori imamo već preko 100 prodajnih mjesta espresso kafe.

bazara

Na koji način uspijevate da vodite računa o kvalitetu kafe?

Kvalitet kafe je najbitnija vrijednost u našoj kompaniji. Svi naši baristi i serviseri koji rade u toj oblasti su obučeni. Osim toga, veliku pažnju posvećujemo procesu pripreme, jer da bi jedna kafa imala dobar ukus, osim kvaliteta same kafe u smislu zone rasta i načina prženja, neophodno je obezbijediti i adekvatnu mekoću vode, kvalitetne mašine za njeno spravljanje, i naravno obučenog baristu.

Da li imate neku sugestiju ugostiteljima i ugostiteljskim radnicima kako bi unaprijedili kvalitet njihovog rada i usluge?

Svakako bih preporučio da mnogo više vode računa o kvalitetu samog proizvoda i usluge, nego o ambijentu u kome će taj proizvod plasirati. Nažalost, smatram da se u našim ugostiteljskim objektima gubi ona prava suština, koju bi gost trebalo da prepozna i po kojoj bi trebalo da pravi razliku između dobrog i lošeg ugostitelja.

kafa

Neko ko se bavi ugostiteljskim poslom mora da bude izuzetno posvećen i upućen u aktuelnosti na tržištu, kao i u sve novosti i promjene vezane za proizvod koji prodaje. Akcenat treba da bude na poboljšanju cjelokupne usluge, ne samo pojedinačnih segmenata. Posjećivanje objekata koji su već postigli zapažen uspjeh, dodatna edukacija i obilazak sajmova svakako će biti od značaja kao primjeri dobre prakse.

Šta biste preporučili mladim preduzetnicima koji planiraju da započnu svoj biznis u Nikšiću i Crnoj Gori?

Najbitniji kvaliteti su rad i strpljenje. Ne treba očekivati da će se prvi koraci ka realizaciji isplatiti posle godinu dana. Bitno je imati viziju i istrajnost, i samo na taj način svaka ideja može da uspije. Rezultati će nakon par godina već biti primjetni, i to će biti najbolja nagrada za njihov trud.

Bitno je da jedan budući preduzetnik zna šta hoće, da ne luta, da ima jasan pravac i cilj, i bez sumnje će stići do njega.

Svakako bih preporučio svim mladim ljudima da ostanu u Nikšiću. Ja sam rođen u Nikšiću, živim u Podgorici, i ipak radim u Nikšiću. Uslovi su dovoljno dobri za svakog ko je spreman da radi. Nikšić je i dalje prepoznat kao industrijski grad, a sada je tu i Tehnopolis koji nudi svoje resurse kao mogućnost podrške za razvoj biznisa, tako da smatram da su to prilike koje treba iskoristiti upravo sada.

restaurirani-aparat

Autor: Aleksandra Mrkaić
Foto: Nebojša Radović

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *