Intervju: Izvršni direktor Nikšićkog mlina, Mitar Jokić

Nakon sprovedenog konkursa za izbor najuspješnijih menadžera i preduzetnika u prošloj godini, Upravni odbor Asocijacije menadžera Crne Gore (AMM) donio je odluku o dodjeli godišnjih nagrada u više kategorija. Među njima je i izvršni direktor Nikšićkog mlina, Mitar Jokić, koji je izabran za mladog menadžera godine. Razgovarali smo sa njim o značaju tog priznanja, izazovima koje ova djelatnost nosi sa sobom, kao i o planovima i projekcijama za tekuću godinu.

mitar-jokic

Upravni odbor Asocijacije menadžera (AMM) nedavno Vas je proglasio za mladog menadžera godine. Koliko je ovo priznanje važno za Vašu kompaniju?

Ovo nije prva nagrada za moj angažman u Nikšićkom mlinu, ali moram reći da mi je posebno draga i da mi mnogo znači.  S obzirom da su na konkursu bili prijavljeni menadžeri koji su jako uspješni u svom poslu i rukovode ozbiljnim firmama, velika je čast i zadovoljstvo biti izabran u toj konkurenciji. Kada od onih koji vode najveće firme u Crnoj Gori dobijete  nagradu za uspješan rad, onda je to i dokaz da to što radite radite na pravi način.

Koji su to izazovi bavljenja ovom djelatnošću u Crnoj Gori?

Posao menadžera uključuje konstantnu posvećenost, analizu poslovne strategije firme, poslovne planove, upravljanje troškovima, analize tržišta i zadovoljenje potreba istog, tako da su u svim tim segmentima izazovi neizbježni.

Koji su Vaši planovi i projekcije uspjeha za tekuću godinu?

Planovi za sljedeću godinu se odnose na proširenje kapaciteta u svim sektorima proizvodnje, rad na usavršavanju proizvoda, osvajanje novih stranih tržišta, a samim tim i otvaranje novih radnih mjesta.

Koji su to, po Vašem mišljenju, kvaliteti u koje jedna kompanija mora da ulaže da bi ostvarila uspjeh na našem tržištu? Da li smatrate da treba posvetiti pažnju obukama za kadrove u određenim oblastima rada i, ako da, kojim?

Smatram da svaka kompanija treba da ulaže u svoje kadrove, jer su oni temelj svake kompanije. Neophodna je edukacija i konstantno usavršavanje, kao i praćenje trendova da bi moglo na adekvatan način da se odgovori tržištu i izazovima sa kojima se svakodnevno suočavamo.

Kako se Nikšićki mlin pozicionira u odnosu na konkurenciju u regionu?

Nikšićki mlin sa preradom od 30.000 tona godišnje i kvalitetom proizvoda koji zadovoljava sve evropske standarde odlično je  pozicioniran u odnosu na konkurenciju. Kada je riječ o kilskim pakovanjima, tržišno učešće našeg brašna iznosi 60%, što smatram izuzetnom dobrim rezultatom.

Napomenuo bih da je Fabrika stočne hrane koja se nalazi u Spužu za vrlo kratko vrijeme postigla izvanredne rezultate. Trenutna mjesečna prerada u fabrici iznosi oko 1.500 tona, što je rezultat koji smo očekivali da ćemo ostvariti za dvije godine. Potvrda dobrog kvaliteta naših proizvoda su zadovoljni farmeri i njihovi mnogo bolji rezultati na farmama.

Nastojimo da svakodnevno idemo u korak sa vremenom i sa promjenama i da uredno pratimo trendove kako u Crnoj Gori, tako i u okruženju.

Planirate li lansiranje nekih novih proizvoda na crnogorsko tržište?

Pošto se u okviru Nikšićkog mlina nalazi i Fabrika stočne hrane u Spužu, plan nam je da u što skorijem periodu počnemo sa proizvodnjom hrane za kućne ljubimce koja bi poslovala u okviru fabrike. Mi bismo bili prvi proizvođači te vrste hrane u Crnoj Gori.

Koja bi bila Vaša sugestija mladim ljudima koji imaju ambiciju da se bave sličnom djelatnošću?

Moj savjet svim mladim ljudima je da, ukoliko su u mogućnosti, posao traže u privatnim firmama, jer upravo u njima imaju mogućnost da nauče posao. Kako u bilo kom drugom poslu, tako je i u ovom potreban veliki rad i posvećenost da bi se došlo do željenih, a ujedno i zapaženih rezultata.

Autor: Aleksandra Mrkaić

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *