1200px-budva_1-1000x555

I hotelijeri i ugostitelji najavili poskupljenje

Povećanje stope poreza na dodatu vrijednost sa 19 na 21 odsto negativno će uticati na turizam i prihode hotelijera i ugostitelja, koji će biti primorani da podignu cijene svojih usluga. To će, posledično, uticati na konkurentnost naše ponude, tvrde sagovornici Dana.

Predsjednik Odbora za turizam Privredne komore (PKCG) Dragan Ivančević je okarakterisao povećanje PDV-a za dva odsto kao antiturističku odluku.

“Povećanje PDV-a će učiniti da naša ponuda bude manje konkurentna i skuplja. Moraćemo da dižemo cijene da bismo mogli da opstanemo na tržištu. Kompanije u turizmu inače rade na ivici rentabilnosti, a ovo je jedan dodatni namet, koji će, nažalost, dovesti do povećanja cijena i smanjiti konkurentnost naše ponude. Vlada nije vodila računa o oblasti koju godinama proglašava za razvojnu šansu. Sa pravom je tako, ali ono što radi Vlada sa turizmom ne korespondira sa njihovom konstatacijom”,  ocijenio je Ivančević za Dan.

Svaki dodatni namet nad turističkom i ugostiteljskom djelatnošću je, kako je kazao, instantno smanjenje konkurentnosti, stagniranje i vraćanje unazad.

“Sa povećanjem poreza, prireza i dažbina, nećemo da obezbijedimo uslove za dolazak velikih investitora, tako da odluku o povećanju PDV-a smatram antiturističkom”, pojasnio je Ivančević.

Istakao je i da će povećanje PDV-a dovesti do poskupljenja vanpansionskih usluga, što će ponudu učiniti nekonkurentnom a privredu neefikasnom.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović je kazao da će se zbog povećanja PDV-a odmah korigovati cijene, ali da će morati da budu oprezni sa povećanjem.

“PDV je povećan za dva odsto, tako da ne očekujem drastično povećanje cijena. To tržište neće prihvatiti. Veći PDV će ugroziti poslovanje, umanjiti prihode, ali ne pada mi na pamet da dižem cijene drastično, već vrlo malo u skladu sa povećanjem PDV-a od dva odsto”, rekao je Radulović.

Pojasnio je da se hotelima sa tri i četiri zvjezdice povećao PDV sa 19 na 21, dok se hotelima sa pet zvjezdica PDV smanjio na sedam odsto.

” Od 1. januara je u hotelima sa pet zvjezdica porez smanjen na sedam i tu ima prostora za smanjenje cijena. Time ćemo postati još konkurentniji, ako spustimo cijene hrane i pića”, rekao je Radulović.

Nižim porezima za hotele sa pet zvjezdica, kako je kazao, stimuliše se izgradnja tih hotela.

“Takvih hotela fali u Crnoj Gori, a matematika jasno pokazuje da je isplativije graditi hotele visoke kategorije koji rade cijele godine, nego hotele sa četiri i tri zvjezdice”, kazao je Radulović.

Suvlasnik Splendida je apelovao na vlasnike hotela sa pet zvjezdica da, nakon što je smanjen PDV za tu kategoriju na sedam odsto, smanje cijene.

“To treba da iskoristimo i postanemo konkurentniji”, poručio je Radulović.

PDV od 21 odsto stupio je na snagu 1. januara i odmah su porasle cijene mnogih roba i usluga, što će uticati na standard građana kojima primanja istovremeno nijesu porasla. Stopa od sedam odsto je ostala na osnovne namirnice, dok su osim PDV-a povećane i cijene struje i goriva. Najveći iznos prihoda od turizma se ostvaruje tokom jula i avgusta, odnosno špica sezone.

Izvor: Cdm

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *