24899883_938130823001592_2041575777162996476_n-1-960x555

EPCG prilagodila cijenu za domaćinstva i male kupce

Elektroprivreda EPCG je, uslijed povećanja cijene na tržištu električne energije, kao snabdjevač prilagodila cijenu za domaćinstva i male kupce koji ne pripadaju toj kategoriji, poštujući ograničenja propisana Zakonom o energetici, saopštili su iz Regulatorne agencije za energetiku RAE.

“Dok je utvrđena cijena električne energije za ovu godinu bila 37,99 eura po megavat satu MWh, fjučersi za narednu godinu na referentnoj berzi električne energije u septembru su iznosili 44,88 centi po kilovat satu kWh za band, odnosno 55,49 centi po kWh za pik energiju”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu RAE.

Iz RAE su podsjetili da je EPCG u petak objavila cijene za snabdijevanje krajnjih kupaca električnom energijom koje će se primjenjivati od 1. januara.

“Cijene korišćenja prenosnog i distributivnog sistema električne energije za narednu godinu, prema prošlogodišnjoj odluci RAE koja se odnosi na trogodišnji regulatorni period od ove do 2019. godine, ostaju na približnom istom nivou kao u ovoj godini”, dodaje se u saopštenju.

Objasnili su da je cijena za angažovani mrežni kapacitet veća 0,89 odsto, cijena opravdanih gubitaka manja 0,52 odsto, dok je fiksni dio za angažovanje mrežnog kapaciteta u narednoj godini manji 1,2 odsto.

“Povećanje cijene električne energije od šest odsto će uticati na povećanje krajnje cijene električne energije za snabdijevanje dvotarifnog domaćinstva sa prosječnom potrošnjom u narednoj godini 2,7 odsto u odnosu na ovu”, precizira se u saopštenju.

Iz RAE su naveli da je procijenjena cijena električne energije za snabdijevanje dvotarifnog domaćinstva za narednu godinu u iznosu od 8,2 centi po kWh, bez poreza na dodatu vrijednost i naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, manja od uporednih cijena za period od avgusta 2013. do januara ove godine koje su se kretale između 8,32 centa po kWh i 8,4 centa po kWh.

“Jediničnu naknadu za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora za narednu godinu utvrđuje Ministarstvo ekonomije do kraja januara”, zaključuju u RAE.

Izvor: Cdm

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *