epcg-elektroprivreda-crne-gore-1-1000x555

EPCG iduće godine otvara priču o gradnji HE Kruševo

Elektroprivreda (EPCG) će naredne godine otvoriti priču o izgradnji Hidroelektrane (HE) Kruševo, saopštio je juče izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering u toj kompaniji Ivan Mrvaljević.

“Odlučili smo da izdvojimo određena sredstva, da sagledamo pitanje izgradnje HE Kruševo kako sa ekološkog, tako i sa tehno-ekonomskog aspekta”, istakao je Mrvaljević, ne navodeći planirani obim investicije za taj projekat.

O HE Kruševo se, kako je podsjetio, govorilo i 1973. godine kada je planirano da elektrana ima snagu 120 mega-vata i godišnju proizvodnju od 320 giga-vat časova.

Mrvaljević je, na konferenciji “Sadašnjost i potencijali crnogorske energetike”, koju je otvorila ministarka ekonomije Dragica Sekulić, govorio i o predstojećem projektu izgradnje HE Komarnica.

“Prvo što će nam projektant saopštiti početkom decembra je ekološki prihvatljiva kota normalnog uspora vode, koja neće ugroziti kanjon Nevidio ili na bilo koji način ostvariti negativne ekološke uticaje na projekat”, istakao je Mrvaljević.

Početkom decembra EPCG će imati i odgovore na sva pitanja koja se tiču distribucionih rješenja brane, tehničkih performansi elektrane, instalisanu snagu i godišnju proizvodnju hidroenergetskog objekta.

Izvor: Cdm

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *