dramanovic

Povezivanje država Zapadnog Balkana ne smije biti prepreka za dalju integraciju država u EU

Ministar vanjskih poslova prof. dr. Srđan Darmanović učestvovao je na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana u Rimu, na poziv ministra vanjskih poslova Italije Anđelina Alfana, a u cilju pripremnih konsultacija za predstojeći Samit Zapadnobalkanske šestorke (WB6) u Trstu koji će se održati 12. jula 2017. godine.

Na ministarskom sastanku bilo je riječi o aktivnostima na realizaciji zaključaka Samita u Parizu i regionalnih projekata iz Agende povezanosti, aktivnostima na definisanju predstojećih koraka u susret Samitu u Trstu, s akcentom na aktuelnu političku situaciju u regionu, unaprijeđenju dobrosusjedskih odnosa i saradnje, kao i mogućnostima za dalji razvoj inicijative WB6. Razmijenjena su mišljenja o modalitetima unaprijeđenja regionalne saradnje, uticaju aktuelnih globalnih kretanja na dinamiku proširenja EU, kao i nastavku započetih aktivnosti u okviru Berlinskog procesa.

Ministar Darmanović je istakao da povezivanje država Zapadnog Balkana putem novih oblika regionalne ekonomske saradnje, ne smije da bude prepreka za dalju integraciju država u evropske tokove i naglasio da je neophodno poštovati princip regate kada je proces priključenja EU u pitanju i adekvatno nagraditi postignute rezulatate država u tom procesu. Založio se za dalje jačanje regionalne saradnje u okviru CEFTA programa, kao i za unaprijeđenje aktivnosti u dijelu mobilnosti studenata, energetskog i saobraćajnog povezivanja, otklanjanje biznis barijera i privlačenje stranih investicija.

Ministar vanjskih poslova Italije Alfano je naglasio da je Italija bila i ostala posvećena procesu proširenja EU na Zapadni Balkan zbog istinskog uvjerenje da sve države regiona pripadaju EU.

Ministri su potvrdili spremnost za dalju saradnju na Agendi povezanosti i pitanjima od zajedničkog interesa i ocijenili da „i pored svih globalnh izazova s kojima se suočavamo, evropska perpektiva Zapadnog Balkana mora ostati među prioritetima Evropske unije jer je uspjeh politike proširenja osnov dugoročne stabilnosti Zapadnog Balkana“.

Pored ministara Alfana i Darmanovića, na sastanku su učestvovali i ministri vanjskih poslova Albanije Ditmir Bušati, Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, Srbije Ivica Dačić, Makedonije Nikola Poposki, kao i državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Kosova Albert Prenkaj.

Na marginama sastanka, ministar Darmanović je imao bilateralne razgovore s kolegama iz susjednih država, kao i sa ministrom vanjskih poslova Italije, Anđelinom Alfanom.

Izvor: PR Služba Ministarstva vanjskih poslova
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *