Crnogorski privrednici mogu da računaju na podršku Slovenije

Crna Gora i Slovenija imaju tradicionalno dobre ekonomske veze,a crnogorski privrednici mogu da računaju na podršku ove zemlje prilagođavanju evropskom poslovnom ambijentu, saopštio je potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić tokom prezentacije slovenačkihh preduzeća iz oblasti vodosnabdijevanja, čišćenja otpadnih voda i pripreme pitke vode.

Riječ je o kompanijama Hidroprojekt-ING, SL Consulting, Kolektor Strix i R-Group koja imaju iskustva u izradi i implementaciji kompletnih projekata na području komunalne infrastrukture.

“Ekonomska bilateralna saradnja između ove dvije zemlje ima odlične osnove, kao i značajan potencijal za razvoj, posebno u oblastima poljoprivrede i prehrane, infrastrukture, energetike i turizma. Tema današnjeg susreta otvara potpuno nove mogućnosti za dalje povezivanje i u oblasti intenziviranja saradnje u komunalnoj infrastrukturi, posebno zbog predstojećeg otvaranja poglavlja 27 u pregovorima naše zemlje sa Evropskom Unijom”, istakao je Saveljić.

Prema njegovim riječima, crnogorski privrednici su uvijek mogli da računaju na podršku Slovenije u prilagođavanju evropskom poslovnom i investicionom ambijentu, ali sada kada je naša zemlja u periodu savladavanja kasnijih i težih etapa evropskih integracija, saradnja dvije privrede dobija mnogo konkretniji i sadržajniji oblik.

“Ovo je još jedna dobra prilika da kroz konstruktivan i otvoren dijalog, a naročito razmjenom iskustava, podcrtamo značaj upravljanja i planiranja komunalne infrastrukture, prije svega za održivi razvoj naših opština i preduzeća “, zaključio je on.

Ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori Mitja Močnik zahvalio je Privrednoj komori na odličnoj saradnji tokom dužeg niza godina, koja je rezultirala mnogobrojnim poslovnim odnosima preduzeća iz dvije zemlje.

“Ekonomska saradnja između država je veoma dobra i očekujemo njeno dodatno jačanje. Indikatori robne razmjene su ohrabrujući, trend njenog povećanja će se nastaviti. Slovenačka preduzeća u Crnoj Gori imaju još mnogo neiskorišćenih poslovnih mogućnosti, kao i crnogorska u Sloveniji”,  rekao je Močnik.

slo_3

On je kazao da je u toku priprema za potpisivanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja kao i o promociji i zaštiti investicija između Slovenije i Crne Gore.

“Posebno moram istaći da je Crna Gora ostvarila značajan napredak u procesu pristupanja EU i da na tom putu ima punu podršku Slovenije”, rekao je ambasador.

Govoreći o preduzećima koja su se predstavila, kazao je da je riječ o renomiranim kompanijama koje učestvuju u svim fazama realizacije projekata i to od strateškog procijenjivanja i analize zatečenog stanja na pojedinačnom području, do sistematskog razrađivanja, predlaganja mogućih rješenja, projektovanja, implementacije projekata i, na kraju, obezbjeđivanja sredstava iz fondova EU.

Predavač  Damjan Nemec, Hidroprojekt-ING, govorio je o pripremi tehničkih rješenja i tenderske dokumentacije u skladu sa zahtjevima međunarodnih institucija, kao i aplikacija za njihovo sufinansiranje.

On je istakao da je za bespovratna sredstva koje obezbjeđuju Evropska komisija, EIB i EBRD neophodno najprije postaviti planirani projekt u širi društveni kontekst, zatim odrediti potraživanja po uslugama, analizirati stanje infrastrukture i servisa, identifikovati realne potrebe te definisati optimalno rješenje koje mora biti tehnički izvodljivo i održivo, finansijski prihvatljivo te da nije izloženo prevelikim rizicima.

Marko Germ iz kompanije Kolektor STRIX i Stane Trebižan iz R-Groupa, predstavili su infrastrukturne tehnologije na području upravljanja pitkim i otpadnim vodama, sa fokusom na energetiku, te sisteme vođenja i automatizacije objekata.

Tokom deset mjeseci 2016. godine robna razmjena sa Slovenijom iznosila je 52,1 milion eura.

Crnogorski izvoz u Sloveniju bio je 12,3 miliona, što je za 19,4% više u odnosu na isti period prethodne godine.

Uvoz iz Slovenije iznosio je 39,8 miliona eura, te je došlo do njegovog smanjenja od 15% u odnosu na uporedni period 2015. Ukupne investicije iz Slovenije u periodu od 2002. do septembra 2016. godine iznosile su 374 miliona eura, dok je tokom devet mjeseci prošle investirano 12,7 miliona eura.

Izvor: cdm.me