cluster-management-excellence

Crnogorski klaster vinogradara i vinara dobitnik bronzane medalje za izvrsnost

Nacionalno udruženje vinogradara i vinara Crne Gore dobitnik je bronzane medalje za izvrsnost klastera, medalje koja potvrđuje nastojanja klastera da se unapređuju u polju organizacije i klaster menadžmenta.

Ovo je prvi klaster u Crnoj Gori koji je dobio ovakvu medalju, a koja predstavlja svojevrstan primjer da rad na politici razvoja klastera u Crnoj Gori daje određene rezultate.

Klaster vina je ocijenjen na bazi benčmarking (anketne) metodologije koja je razvijena i implementirana od strane evropskog Sekretarijata za analizu klastera.

Indikatori za benčmarking klaster menadžmenta su: struktura klastera, strateška vizija, dostignuća i prepoznatljivost, menadžent i upravljanje, finansiranje, usluge.

Pored bronzane medalje, Evropski Sekretarijat za analizu klastera dodjeljuje i srebrnu i zlatnu medalju, takođe na osnovu specifičnih kriterijuma koji su definisani metodologijom.

Ministarstvo ekonomije trenutno u svojoj evidenciji ima 27 klastera, među kojima je i klaster vinogradara i vinara. S obzirom na konstantnu tendenciju rasta broja klastera u Crnoj Gori, jasno je da dosadašnja promocija politike razvoja klastera daje pozitivne rezultate, odnosno da privredni subjekti u sve većoj mjeri prepoznaju značaj udruživanja i svoju šansu za postizanje boljih rezultata vide kroz udruživanje.

Nastavak podrške udruživanja privrednih subjekata u klastere sa državnog i lokalnog nivoa, kao i stvaranje zajedničke ponude u cilju jačanja konkurentnosti, ostaće prioritetni ciljevi kada je politika razvoja klastera u pitanju.

Bronzana medalja za crnogorski klaster dio je aktivnosti u okviru projekta „Jačanje konkurentnosti i inovativnih kapaciteta Crne Gore kroz održive politike ekonomskog rasta“, koji implementira Organizacija Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO) u saradnji sa Ministarstvom ekonomije. Navedeni projekat se prevashodno odnosi na pružanje tehničke podrške klasterima u jačanju njihove tržišne pozicije i konkurentnosti, i to u klasteru slatkovodne ribe, klasteru vina, klasteru metala i klasteru maslinovog ulja.

Izvor: PR Služba Ministarstva ekonomije

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *