flasirana

Crna Gora uvozi vodu, a ima najbolje izvore u Evropi

Crna Gora je tokom prošle godine uvezla 40 miliona litara vode, iako u našoj državi postoji pet fabrika koje već godinama na tržištu plasiraju jedne od najkvalitetnijih evropskih voda.

Na području kolašinske opštine u funkciji su fabrika vode “Watergroup Suza” “Gorska” i “Aqua Bianca”, dok lipovska “Aqua Monta” od prošle godine nije u funkciji. Koncesije nad izvorištima voda dobili su na pomenutom području pet koncesionara od kojih su tri inostrana. No, vlasnici fabrika vode smatraju da nemaju olakšica niti pomoći od države, da je njihovo tržište jedino Crna Gora, te ističu da ih treba zaštiti od strane konkurencije kojoj, kako tvrde, neko omogućava da skoro cjelokupni “kolač” odnosi van naše države.

Veliki presedan

Vlasnik fabrike “Gorska” Petar Ivanović smatra da se velikim uvozom voda iz regiona pravi presedan, jer se zapostavljaju domaće kompanije čija su izvorišta proglašena među najboljim u Evropi.

“Problem je kod nas što nemamo osjećaj za domaći proizvod. Ako neke druge kvalitetne proizvode možda nemamo, vodu sigurno imamo i to u punom kvalitetu. I pored te činjenice, mi uvozimo nekih 15 miliona litara iz Srbije koja puni vodu i iz bunara dok su naše čiste izvorske i planinske vode koje na samom izvoru ne zahtijevaju nikakvo prečišćavanje”, kazao je Ivanović.

On je takođe istakao da aktivnosti Ministarstva poljoprivrede nijesu dovoljne da bi se stalo na put ovakvom stanju.

“Nikakve olakšice nijesmo dobili od države, a svoje proizvode plasiramo samo na domaćem tržištu. Ne znam zašto se ne forsira domaći proizvod, koji definitivno može doprinijeti i rastu BDP”, objasnio je Ivanović.

Predlog Ministarstva da se proizvođači voda i koncesionari izvorišta integrišu u jedno je za Ivanovića potpuno neprihvatljivo.

“Situacija je takva da za početak treba nas zaštititi ovdje na domaćem tržištu koje nije za potcijeniti. Realno bi bilo da se uvozi manje onoga čega mi imamo na pretek i to boljeg i kvalitetnijeg”, kazao je Ivanović i dodao da njegova firma, u zavisnosti od sezone, zapošljava oko 15 radnika.

Prioritet izvoz

S druge strane, Zoran Rakočević očekuje da će Vlada, ukoliko vlasnici punionica voda budu organizovani i jedinstveni, učiniti da se ova oblast tretira kao oblast od izuzetno značajnog državnog interesa.

“Prema mom mišljenju, voda za piće je proizvod koji Crna Gora može da izvozi na strana tržišta i to je najznačajniji resurs koji treba koristiti”, istakao je Rakočević.

On je objasnio da ima koncesije nad dva izvorišta u selu Drijenak nadomak Kolašina, a ostala tri koncesionara su ruski državljani.

“Najveći problem kod koncesionara je taj što je za početak rada to jako skupa investicija. Kreditni uslovi za ovu oblast su dosta nepovoljni, to je osnovni razlog što se pojedine planirane koncesije nijesu realizovale”, saopštio je Rakočević.

Kako ističe on, crnogorske vode su među najkvalitetnijim u Evropi, a njegova dva izvorišta su ocijenjena najvišim ocjenama.

“Ja sam dugo u ovoj problematici i mogu sasvim kompetentno da kažem da su crnogorske, a konkretno kolašinske vode među kvalitetnijim vodama u svijetu. Što se tiče kvaliteta vode, one nemaju konkurenciju. Moja dva izvorišta, na jedan je koncesije dobila kompanija Vektra, a drugu ja koristim, spadaju u red voda A kategorije po zvaničnim podacima i na petom mjestu su u Evropi”, zaključio je Rakočević.

Izvor: CdM

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *