ukidanje-roaminga

Crna Gora podržala inicijativu za ukidanje roaminga

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić, zajedno sa kolegama iz još tri države regiona, podržava inicijativu o ukidanju roaminga koja će biti upućena potpredsjedniku Evropske komisije za jedinstveno digitalno tržište Andrusu Ansipu.

Ministarstva nadležna za oblast elektronskih komunikacija Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije uputiće potpredsjedniku Evropske komisije za jedinstveno digitalno tržište inicijativu za pridruživanje režimu Evropske unije u pogledu roaming politike.

„Time bi bio omogućen benefit građanima sve četiri zemlje-potpisnice Sporazuma o snižavanju cijena usluge roaminga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama od uspješne regulacije rominga u Evropskoj uniji i približavanje naših zemalja Jedinstvenom digitalnom tržištu.“, navodi se u pismu.

Inicijativu će, u ime Crne Gore, potpisati ministarka Sekulić, u ime Srbije – potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, zatim ministar komunikacija i prometa u Vladi BiH Ismir Jusko i ministar za informaciono društvo i administraciju u Vladi Republike Makedonije Damjan Mančevski.

Crna Gora, Srbija, BiH i Makedonija potpisale su 2014. godine Sporazum o snižavanju cijena usluge rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama. Ideja ovog sporazuma je bila sniženje cijena roaminga do nivoa cijena koje važe u Evropskoj uniji.

„Ističemo da je ovaj Sporazum u potpunosti implementiran i ima veliki značaj za regionalnu saradnju i stabilnost. Takođe, napominjemo da su sve četiri zemlje-potpisnice Sporazuma, u određenim fazama pristupanja Evropskoj uniji, i iz tog razloga, za nas je neophodno da u potpunosti uskladimo naše regulative sa evropskim propisima. Imajući u vidu uspješnu implementaciju Sporazuma i snažnu opredijeljenost za proces evropskih integracija, molimo Vas da razmotrite inicijativu naših država“, navodi se u inicijativi.

Građani zemalja članica Evropske unije od 15. juna nemaju dodatne troškove plaćanja poziva, poruka i usluga korišćenja interneta prilikom posjeta drugih zemalja članica EU.

Izvor: PR služba Ministarstva ekonomije

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *