payment-1000x555

CBCG ne planira uvođenje novog sistema, instant plaćanja su skupa

Instant plaćanje, koje se može obavljati 24 časa dnevno 365 dana godišnje, pri čemu se transakcija izvršava za nekoliko sekundi, skup je sistem i u Centralnoj banci još ne planiraju njegovo uvođenje, saopštili su Pobjedi iz ove institucije.

Privrednici su nedavno pitali premijera Duška Markovića kada će Crna Gora uvesti ovu vrstu plaćanja. Iz CBCG su kazali da je Srbija prva zemlja regiona koja je nedavno pustila u rad instant platni sistem, tako da je još rano govoriti o uticaju na tržište plaćanja.

“Pratimo razvoj instant plaćanja na globalnom nivou i sagledavamo mogućnosti uvođenja tog servisa. Treba imati u vidu to još nije masovan servis, jer se radi o veoma skupim platnim sistemima”, kazali su iz CBCG.

Tarifnu politiku kod pružanja platnih usluga, Centralna banka formira po troškovnom principu.

“Strogo se vodi računa da novi servisi budu pristupačni svim korisnicima”, ističu u CBCG i dodaju da industrija plaćanja doživljava značajne transformacije, koje vode inovacijama, zahvaljujući digitalizaciji.

Dodaju da banke u Crnoj Gori korisnicima omogućavaju pristup novcu 24 časa dnevno 365 dana u godini putem onlajn servisa, platnih kartica, mobilnih aplikacija, bankomata kažu u regulatoru.

Izvor: Cdm

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *