euri-4-1000x555

CBCG: Inflacija neće preći tri procenta

U ovoj godini ne treba očekivati zabrinjavajuće inflatorne tendencije, jer će se sa vjerovatnoćom od 90 odsto inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena kretati od 1,3 do 3,6 odsto, zavisno od mjeseca do mjeseca, odnosno 2,5 odsto prosječno, kazali su Pobjedi iz Centralne banke, komentarišući sve češće tvrdnje u javnosti da postoji opasnost da inflacija preskoči granicu od tri odsto.

Oni su objasnili da modelska projekcija inflacije CBCG od 2,5 odsto obuhvata i inflatorne efekte mjera fiskalne konsolidacije povećanja akciza i PDV-a, kao i rasta cijena električne energije.

Podsjetimo da je inflacija u novembru 2017. mjerena potrošačkim cijenama iznosila 2,4 odsto, a mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena tri procenta.

Mnogi, međutim, ne misle kao u CBCG. Jedan od njih je i dr Božidar Mihailović, redovni profesor Ekonomskog fakulteta i predsjednik Komisije za doktorske studije, koji je nedavno u intervjuu Pobjedi ocijenio da je inflacija potencijalni problem u Crnoj Gori.

On je upozorio da bi inflacija od pet odsto izazvala velike probleme.

Niska baza

Tragom ovih upozorenja, u CBCG objašnjavaju da je rast inflacije tokom 2017. rezultat efekata niske baze iz prethodne, deflatorne godine povećanja cijena nafte na međunarodnom tržištu, nakon dvanaestogodišnjeg minimuma zabilježenog u prethodnoj godini, rasta cijena pojedinih prehrambenih proizvoda, te povećanja akciza u sklopu mjera fiskalne konsolidacije.

U Centralnoj banci kažu da je teško utvrditi prag inflacije koji se ne smije preskočiti u malim i otvorenim ekonomijama kao što je crnogorska, a posebno u eurizovanim, gdje su generatori inflacije eksternog karaktera. Dok rast stope inflacije prati rast ekonomije, razloga za zabrinutost nema.

Prema našim prognozama, BDP u 2017. je rastao po stopi od četiri odsto, a ove godine se predviđaju tri procenta. Naša projekcija ukazuje na umjerene stope rasta inflacije, pa nije realno očekivati da mogu imati negativne posljedice na ekonomiju.

U teorijskom smislu, umjerene stope inflacije od dva odsto, što je približno našoj centralnoj projekciji, su zapravo poželjne. Takav umjereni rast inflacije podstiče rast BDP i konkurentnost domicilne privrede, te pozitivno utiče na zaduženost države i građana, ocijenili su u CBCG.

Rizici spolja

Oni ipak ne isključuju uticaj spolja.

“Imajući u vidu da CBCG nema emisionu funkciju, a naše tržište je uvozno zavisno, jasno je da će svaka promjena cijena na inostranom tržištu uticati na inflaciju u Crnoj Gori. Na višu stopu inflacije od projektovane mogao bi uticati snažniji rast cijena nafte, te hrane i električne energije u slučaju nepovoljnih vremenskih prilika. Naglašavamo da su rizici oko naše projektovane stope inflacije simetrično postavljeni i odnose se na stepen povećane neizvjesnosti na međunarodnim robnim i finansijskim tržištima koji stope inflacije može povesti prema nižim i višim nivoima”, objašnjavaju iz CBCG.

Drecun: Granicu ne smijemo preći

Ekonomski analitičar Predrag Drecun kaže da je rast cijena od tri odsto na godišnjem nivou granica koju ne smijemo preći. Upozorava da se u Crnoj Gori ne može govoriti o inflaciji nego o indeksu rasta cijena, jer CBCG nema emisionu funkciju.

“Do tri odsto inflacije može biti i stimulativno za ekonomiju, ali ako se pređe ta granica teško se zaustavlja i ulazi se u veliki rizik “, objašnjava Drecun, koji smatra da povećanje PDV-a na 21 odsto ne bi trebalo da značajno utiče na rast cijena.

Dostizanje inflacije od pet odsto, ističe, za ekonomiju koja ne emituje novac bila bi katastrofa.

“To bi bio pokazatelj mnogih slabosti u ekonomiji, ali ne smatram da ćemo dosegnuti tu granicu pod uslovom da se okrenemo jačoj supstituciji uvoza i jačanju realnog sektora, odnosno smanjenju spoljnotrgovinskog deficita, prije svega preko poljoprivrednih proizvoda, gdje najbrže možemo da ostvarimo efekte”, kaže ovaj analitičar i podvlači da ne treba poistovjećivati rast cijena sa inflacijom.

On dodaje da je inflacija kompleksna pojava, u kojoj je odnos ponude i tražnje samo jedan od elemenata koji utiču na njenu visinu.

“Kod rasta cijena u našoj ekonomiji cijena inputa je faktor na koji ne možemo da utičemo. Cijene mogu rasti i zbog negativnih očekivanja, kad se cijene zidaju na psihološkoj osnovi, što je teško kontrolisati”, kaže Drecun.

Izvor: Cdm

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *