img-6041b0506de3e296cabb9f3a46607944-v

Budžet Opštine Nikšić u prvoj polovini godine realizovan u skladu sa planom

Budžet Opštine Nikšić za prvih šest mjeseci 2018. godine realizovan je u skladu sa očekivanjima, što će se, kako kažu u lokalnoj upravi, nastaviti i u drugoj polovini godine i usloviti još jednu godinu bez rebalansa.

Skupština Opštine Nikšić usvojila je izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci 2018. godine. Kako je kazala rukovodilac sektora za trezor, Ivana Ćetković, budžet je u prvom polugodištu realizovan u skladu sa očekivanjima.

„Ukupni primici za ovaj period ostvareni su u iznosu od oko 11,6 miliona, što je 58,64 odsto od planiranih. U uporednom periodu prethodne godine izvršenje je bilo 52, 9 odsto. Izuzimajući sredstva prenešena iz prethodne godine  u apsolutnom iznosu je ostvareno oko 100.000 primitaka više nego u istom periodu prošle godine i sve ovo govori da izvršenje budžeta teče očekivanom dinamikom“, kazala je Ćetković.

Opštinska kasa najviše se punila od tekućih prihoda oko 5,9 miliona, kratkoročni plasmani i sredstva prenešena iz prethodne godine čine oko 3,2 miliona i donacije i transferi  oko 3,3 miliona. „U okviru tekućih prihoda najviše učešća imaju porezi od oko 3,5 miliona eura ili 69,7 odsto, naknade oko 1,2 miliona, takse oko 145.000, dok su ostali prihodi iznosili oko 132.000“, naglasila je Ćetković.

U lokalnoj upravi kažu i da su naplatili poreze na napokretnost oko 1,75 milona, a da se veće izvršenje ovog prihoda očekuje u drugoj polovini godine, kao što je to bio slučaj i ranije. Kada su u pitanju rashodi u lokalnoj upravi tvrde da se vodilo računa o svakom euru. „ Za navedeni izvještajni period ostvareni izdaci budžeta iznose oko 8,3 miliona, što čini 41 odsto godišnjeg plana, od čega se na tekući budžet odnosi oko 7,1 milion eura, a na investicioni oko 1,1 milion eura. Strukturu rashoda čine tekući rashodi u iznosu od oko 3,2 miliona, transferi institucijama i pojedincima u javnom sektoru oko 1,5 miliona, otplata dugova oko 1,9 miliona i rezerve oko 380.000 eura“, istakla je Ćetković. Po njenim riječima, investicioni izdaci su se odnosili na izgradnju vodovoda, rekonstrukciju gradskog trga i dogradnju azila za pse.

Veći stepen izvršenja investicionog budžeta očekuje se, kao i prethodnih godina, u drugom polugodištu. „Realizacija budžeta u prvom polugodištu 2018. tekla je u skladu sa očekivanjima i nadamo se da će se ovaj trend nastaviti, te da će ovo biti još jedna godina bez potrebe za izradom rebalansa budžeta“, naglasila je Ćetković.

Rajka Radonjić iz Demokratske partije socijalista naglasila je da lokalna uprava ostvaruje sve bolje rezultate, što dodatno potvrđuje i izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci 2018. „Budžet je dobro planiran i nivo prihoda je više nego zadovoljavajući“, istakla je Radonjić.

M.R.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *