Budućnost u proizvodnji nesagorijevajućeg duvana

nesagorijevajuci-duvan

Kompanija Filip Moris je uložila više od dvije milijarde dolara u istraživanje proizvodnje nesagorijevajućeg duvana.

Rukovodstvo kompanije očekuje da će novi proizvod pozicionirati Filip Moris kao “predvodnika revolucije”, jer nudi potencijalno bezbjedniju alternativu tradicionalnim cigaretama.

Nova, specijalna duvanska patrona, koju je osmislio tim više od 400 stručnjaka koji rade za kompaniju Filip Moris u Švajcarskoj, koristi se sa posebnim uređajem nazvanim “ajkos” (iQOS) koji obezbjeđuje da se nikotin iz duvana dobije zagrijavanjem umjesto sagorijevanjem.

Direktor korporativnih poslova za jugoistočnu Evropu kompanije Filip Moris, Ivan Miletić je rekao da ta kompanija sprovodi sveobuhvatna istraživanja kako bi potvrdila potencijalno smanjeni rizik prilikom korišćenja ovog proizvoda u poređenju sa pušenjem cigareta.

Iako ćemo konačne zaključke o potencijalno smanjenom riziku ovog proizvoda imati tek po okončanju svih istraživanja i sada imamo neke veoma ohrabrujuće naučne rezultate. Na primjer, već smo utvrdili da je, izuzimajući nikotin, sadržaj štetnih i potencijalno štetnih sastojaka u isparenju koje nastaje korišćenjem ‘ajkosa’ u prosjeku 90 do 95 odsto manji nego u duvanskom dimu“, rekao je Miletić.

Za potrebe proizvodnje nesagorijevajućih duvanskih patrona Filip Moris je izgradio fabriku u Bolonji u koju je investirao oko 500 miliona evra.

Ta investicija uključuje ne samo ovu visoko-tehnološku fabriku veći i drugu “pilot fabriku” (trening centar), koja služi kako za proizvodnju ovih inovativnih proizvoda, tako i kao mjesto gdje se planiraju procesi proizvodnje, sprovode treninzi i obučavaju zaposleni.

Direktor proizvodnje i planiranja u trening centru u kome je čitav proces proizvodnje duvanskih patrona osmišljen je Stevan Mirić, koji je svoju karijeru u kompaniji Filip Moris započeo u fabrici cigareta u Nišu.

On je novinarima iz Srbije koji su u organizaciji kompanije Filip Moris posjetili fabriku u Bolonji kazao da je odluka kompanije da u pogon za inovativnu proizvodnju investira 500 miliona eura jasan pokazatelj povjerenja koje kompanija ima u potencijal nove tehnologije, kao i uvjerenja da taj inovativni nesagorijevajući duvanski proizvod predstavlja početak nove ere u duvanskoj industriji.

Postoji mogućnost da se u fabrici kompanije Filip Moris u Bolonji u budućnosti proizvode i komponente za ostale proizvode potencijalno smanjene štetnosti, na čijem razvoju trenutno radi tim stručnjaka i naučnika u razvojno-istraživačkom centru kompanije u Švajcarskoj“, rekao je Mirić.

Dodao je da proizvodnja duvanskih patrona (hitstikova) u fabrici u Bolonji raste iz nedjelje u nedjelju, što jasno ukazuje i da je potražnja za tim inovativnim proizvodima sve veća.

Trenutno je ‘ajkos’ prisutan širom Japana, kao i u gradovima u Italiji, Švajcarskoj, Portugalu, Rusiji, Danskoj, Njemačkoj, Ukrajini, Rumuniji i Monaku. Paralelno sa nacionalnim širenjem u tim zemljama, ‘ajkos’ će do kraja sledeće godine biti lansiran u ključnim gradovima na još 30 tržišta. Lokalni menadžment radi na tome da se među ovim tržistima nadje i srpsko“, rekao je Ivan Miletić za Betu.

Procjena Svjetske zdravstvene organizacije je da će se procenat odraslih pušača među opštom populacijom smanjiti sa 22 na 19 odsto do 2025. godine, ali da će ukupan broj odraslih pušača ostati isti, 1,1 milijarda, zbog porasta populacije.

Izvor: www.beta.rs