goruci-problem-u-bih-polovinu-bdpa-cini-siva-ekonomija_1412026868-1000x555

Borba protiv sive ekonomije, evidentirano pet prijava

U okviru kampanje “Budi odgovoran” ove sedmice je evidentirano pet primjedbi, na osnovu kojih nije izrečena nijedna novčana kazna.

Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu objekta u blizini Ekonomske škole u Podgorici, prijavljenog za nelegalno obavljanje djelatnosti, pa je predmet procesuiran Upravi za inspekcijske poslove.

Inspektori, zbog pogrešno navedene adrese u prijavi, nijesu mogli obaviti ni kontrolu pekare Mamma Mia u Herceg Novom. U odgovoru na prijavu je objašnjeno da se pekara i Trg kamelije nalaze u Kotoru, a ne u Herceg Novom.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole podgoričke Sipe i rožajskog Nod Security-ja.

Od pet prijava, koje su evidentirane od ponedjeljka, jedna nije dobila odgovor, a odnosila se na korišćenje službenih vozila u privatne svrhe.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajtawww.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *