telenor-585x330

Blumberg: Prodaja Telenora mijenja tržište, stižu novine

Češka PPF grupa dogovorila je preuzimanje mobilnog poslovanja norveškog Telenora, što može uticati na preoblikovanje telekomunikacionog tržišta regiona.

PPF preuzima Telenor u Srbiji, Mađarskoj, Bugarskoj i Crnoj Gori za 2,8 milijardi eura, a to može donijeti i konkurenciju Dojče telekomu, Vodafonu i Telekomu Austrija, ocenjuje “Blumberg”.

Češka privatna finansijska grupacija je u vlasništvu Petra Kelnera, najbogatijeg čovjeka istočne Evrope sa bogatstvom od 12,6 milijardi dolara, navodi njujorška agencija.

Dogovor sa Telenorom će PPF-u donijeti dodatnih devet miliona korisnika, 3.500 novih zaposlenih i oko 1,5 milijardi dolara dodatnih prihoda, navodi “Blumberg”.

Analitičar Petr Bartek iz praške filijale Erste grupe tvrdi da će PPF vjerovatno iskoristiti iskustvo koje ima u upravljanju češkom telekomunikacionom kompanijom O2 kako bi uvećao prihode u novopreuzetim aktivama i da bi ostvario uštede u kapitalnim troškovima.

Prvi upliv PPF-a u telekomunikacionu i medijsku industriju dogodio se prije gotovo pet godina, kada je preuzeo najveću češku telekomunikacionu kompaniju O2 od španske Telefonike za 3,4 milijarde dolara.

Od tada je znatno uvećao zaradu O2, a akcije kompanije su skočile za 400 odsto.

“PPF će vjerovatno biti agresivniji i okretniji investitor od Telenora i vjerovatno će pokušati da nadmaši svoje konkurente kroz optimizaciju poslovanja ili uvođenje novih usluga”, kaže analitičar banke J&T u Pragu Milan Vaniček.

Dodaje i da bi “dolazak finansijskog predatora mogao da pojača konkurenciju i uzdrma stvari”.

Izvor:bankar.me

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *