stres-bank

Balkan konačno interesantan velikim igračima, banke u fokusu

Privatizacija banaka u našem regionu privukla je pažnju svjetskih finansijskih igrača, ali i globalnih medija. U prvom planu su privatizacija Komercijalne banke Beograd i slovenačke NLB banke, koje imaju kćerke banke i u Crnoj Gori. Osim toga, u fokusu je i slovenačka Abanka.

“Vlasti u Istočnoj Evropi, gdje je ekonomski rast veći nego u zoni eura, olakšavaju „stisak“ nad državnom imovinom”, piše američki Bloomberg, prenosi BiznisInfo.

Dodaje se da su Srbija i Slovenija najnovije zemlje koje su pristale da prodaju udio u bankama, čime se otvara potencijalno „ratište“, jer mađarska OTP banka te austrijske Raiffeisen Bank International AG i Erste Group Bank AG, kao i finansijski investitori, nastoje da prošire svoj uticaj u regionu.

“Širom bivših komunističkih zemalja istočne Evrope povećano kreditiranje, usljed veće potrošnje, čini banke atraktivnijim kao mete za preuzimanje, usred restrukturiranja industrije. Na Balkanu, ublažava se oprez koji je trajao decenijama u vezi s poslovanjem u regionu sa reputacijom korupcije, etničkih sukoba i ekonomske nestabilnosti”, navodi vodeći američki poslovni portal.

“U bivšim jugoslovenskim republikama javne investicije postaju pouzdanije”,rekao je za Bloomberg Matthias Siller, menadžer u fondu Barings u Londonu koji upravlja sa imovinom od 310 milijardi dolara.

U prošlosti, mnogi investitori bi pristupili mnogo opreznije. Sada se većina ljudi slaže da zemlje bivše Jugoslavije nude jednu interesantnu priču, rekao je on.

Slovenija i Srbija prodaju banke

Djelimično kao posljedica pritiska Evropske unije i MMF-a, Slovenija je ponudila dvije banke koje zajedno čine skoro trećinu tržišta, a Srbija prodaje banku koja kontroliše oko 11 posto tržišta.

Ukupno 14 kompanija iskazalo je interes da pruža usluge savjerovanje i planiranja prodaje Komercijalne banke Beograd. Vlada želi da izabere pobjednika (tender za savjetnika) do kraja godine za banku čija je aktiva 3,1 milijardu eura. Prodaja ove banke, treće najveće u Srbiji (iza banaka Intesa Sanpaolo i UniCredit) je uslov koji je pred Srbiju postavio MMF.

“Srbija je veoma atraktivno tržište a Komercijalna banka ključna za liderstvo”, rekao je Klaus Vukovich, mendžer-partner u bečkoj investicionoj kompaniji Alantra Partners SA.

Slovenija je ovog mjeseca prodala 59,1 posto Nove Ljubljanske Banke za 608,6 miliona eura (uskoro će prodati još jedan broj dionica, napomena BI).

Ova banka je bila glavni primalac državne pomoći od 3,2 milijarde eura 2013. i EU i Evropska centralna banka su od tada urgirali da se ona proda.

Osim toga, najmanje 5 kupaca moglo bi biti zainteresovano za Abanku, treću najveću banku u Sloveniji, prema pisanju lista Finance. Potencijalni kupci uključuju OTP banku, američke gigante Apollo Global Management i Blackstone Group LP, saznaje Finance.

Dogovor o prodaji mora biti kompletiran do juna naredne godine.

Razlika između dvije banke

Razlika između NLB-a i Komercijalne banke je što je NLB banka imala pet godina da prođe restrukturiranje, oslobodila se loših kredita i pripremila za kontrole i javnu ponudu dionica (IPO).

S druge strane, Komercijalna banka, u kojoj država ima 42,6 posto vlasništva, još je opterećena dugovima i nedostaje joj efikasnost da se nadmeće sa stranim rivalima.

Evropska banka za obnovu i razvoj ima udio od 25 posto.

“Komercijalna banka će vjerovatno naći kupca, s obzirom na svoj udio na tržištu. No, bilo bi iznenađenje da vrijednost pri prodaji premaši 70 do 75 posto knjigovodstvene vrijednosti”, rekao je Staša Petković, broker u kući Momentum Securities u Beogradu.

Izvor: Bankar

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *