Aerodrom u Mostaru sledeće godine planira da angažuje niskobudžetnu kompaniju

Marko Đuzel, jedan od čelnih ljudi Aerodroma Mostar, izjavio je kako bi se, ako se osigura 500.000 KM subvencija, u Hercegovinu mogla dovesti jedna niskotarifna aviokompanija pa bi se uspostavilo nekoliko novih međunarodnih vazdušnih koridora iz Mostara.

Aerodrom Mostar / 24sata.info

Aerodrom Mostar / 24sata.info

Postoji nekoliko paketa subvencija koje bismo trebali dobiti kako bismo mogli načiniti ovaj iskorak. Ono što mi priželjkujemo u idućoj godini je 500.000 maraka subvencija jer je to iznos koji garantuje da se dovede jedna od niskotarifnih aviokompanija, te da se uspostavi nekoliko vazdušnih koridora, između kojih su oni s Njemačkom i skandinavskim zemljama“, izjavio je Đuzel.

Na sličan način vazdušne koridore s ostatkom Evrope otvorio je i aerodrom Tuzla. Za ovu namjenu Vlada TK godišnje izdvaja 700.000 KM, a projekat se pokazao kao izuzetno uspješan.

“Nama čak i ne bi trebalo toliko novca koliko dobija tuzlanski aerodrom. Sve projekcije koje imamo pokazuju kako bismo s 500.000 KM mogli pokriti troškove koje iziskuje saradnja s jednom niskotarifnom aviokompanijom“, kaže Đuzel.

Dodao je kako nakon posljednjih susreta s predstavnicima Vlade HNK-a imaju razloga za optimizam, pa se nadaju kako će na kraju ta priča biti realizovana.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona na prošloj sjednici usvojila je odluku na osnovu koje će u idućoj godini aerodromu Mostar biti osigurana sredstva za uspostavljanje novih vazdušnih linija. Nije precizirano o kojem je iznosu riječ.

Izvor: 24sata.info